Takmer 320 km/h a spotreba 3,0 l/100 km?!

21.01.2014 11:10

Ďalším superšportovým hybridom na ženevskom autosalóne bol koncept Porsche 918 Spyder. Automobilka ním poriadne šokovala. Nejde ani tak o dizajn či technické vyhotovenie. Šokujúce sú čísla, ktoré automobilka o aute prezradila.

Dizajn nového roadsteru viditeľne nadväzuje na model Carrera GT. Prináša však nové tvary, ktoré sa nedajú nazvať inak ako vydarené. Ozajstný šperk sa však skrýva pod zadnou kapotou. Porsche 918 Spyder je paralelný hybrid poháňaný benzínovým osemvalcom s výkonom 500 konských síl a elektromotorom s výkonom ďalších 218 k. Pri spoločnom výkone 528 kW (718 k) nie je prekvapením, že koncept zrýchľuje z nuly na kilečko za 3,2 sekundy a dosiahne najvyššiu rýchlosť 318 km/h.

Dynamické parametre sú úctyhodné, ale dnes už nie sú ničím šokujúcim. Problémom je iná hodnota. Porsche tvrdí, že automobil dokáže jazdiť za tri litre paliva na sto kilometrov a produkovať len 70 gramov oxidu uhličitého na kilometer! To sú čísla, ktoré je problém dosiahnuť aj s výkonovo poddimenzovaným mestským vozidlom a nie s plnohodnotným superšportom. Bohužiaľ, Porsche zatiaľ neprezradilo, v čom spočíva unikátnosť ich konceptu. Nehovorí ani o tom, či je 918 Spyder predzvesťou nového sériového modelu. Ostáva nám len čakať.