Nové Audi R15 TDI

09.05.2014 19:28

Medzi okruhovými „plackami“ sa objavuje stále viac naftou poháňaných automobilov. Nemecké Audi je prvým výrobcom, ktorý čoskoro na trate uvedie už druhú generáciu pretekárskeho naftiaku. Nástupca veľmi úspešného Audi R10 dostal označenie R15.

Audi R10 bolo mimoriadne úspešné najmä na pretekoch 24 hodín Le Mans. Novinka má všetky predpoklady pokračovať v šľapajach svojho predchodcu. Pod kapotou nového pretekárskeho auta je dízlová V10, ktorá nahradila starší dvanásťvalec. Nový motor je kompaktnejší a ľahší než predchodca. Využíva viaceré inovatívne technológie a riešenia prepĺňania či vstrekovania. Vďaka tomu dosahuje maximálny výkon viac ako 600 koní a krútiaci moment 1 050 Nm. Napriek tomu má nižšiu spotrebu i emisie ako predchodca. Motor pracuje s kompletne novým elektrickým systémom s li-ion batériou, podobnou akumulátorom používaným v hybridných vozidlách. Je ľahšia a poskytuje vyššie napätie než klasické batérie.

Audi R15 TDI má kompletne novú karosériu s precíznejšie vyladenou aerodynamikou. Pri jej tvorbe sa použili podobné postupy ako pri výrobe DTM verzie Audi A4, ktorá vyhrala minulú sezónu nemeckého šampionátu. Zaujímavým prvkom je diódový pás integrovaný v predných svetlometoch, ktorým sa špeciál hlási k rodine moderných Audi. Pod karosériou sa skrýva upravený podvozok s dlhším rázvorom. Od nového podvozku si výrobca sľubuje vyššiu obratnosť a ešte lepšie jazdné vlastnosti.

Automobilka Audi je zatiaľ jedinou, ktorá vyhrala prestížny závod 24 hodín Le Mans s automobilom poháňaným dízlovým motorom. S novou R15 TDI majú rovnaký cieľ. Na pretekárskej trati môžeme novinku prvýkrát vidieť 21. marca na dvanásťhodinovom závode v Sebringu na Floride. V závodoch 24 hodín Le Mans sa trojica R15 predstaví 13. a 14. júna.